Saskia Kunst   |  home  |  biografie  |  boeken  |  artikelen  |  contact  |  stichtingzanskar.nl
home boeken verhalen
Verhalen
Pompeblôd en kleine aal (uit: Biografie van de vaarweg Lemmer-Delfzijl).
Verschenen in december 2006

Aan de oevers van de vaarweg Lemmer Delfzijl die als een levensader door Groningen en Frysland stroomt, schreven op vrijdag 1 september 2006 84 biografen de 'Biografie van de vaarweg Lemmer-Delfzijl'. Als landschapsschilders van het woord bemanden 84 auteurs (waaronder Saskia Kunst) een dag lang 84 observatieposten langs de hele vaarwegroute. De observaties, die op 1 september aan het papier werden toevertrouwd, zijn gebundeld in de Biografie van de vaarweg Lemmer Delfzijl. De biografie is een project van grafisch ontwerper Vanessa van Dam en beeldend kunstenaar/publicist Sjaak Langenberg dat in opdracht van de provincies Groningen en Frysland is ontwikkeld in het kader van het kunstproject Woordenstroom.

Paperback, 339 pagina's
Uitgeverij Noordhoek
ISBN10: 9033005816
ISBN13: 9789033005817


Online bestellen

Fragment uit Pompeblôd en kleine aal.

En pompeblôd, vroeger stond het hier vol met pompeblôd, zo mooi als dat was. Ik vraag toch maar wat het is, pompeblôd, ben toch al weggezet als een stadse juf met een laptop die vaste en zeker niet met de handen kan werken en alsmaar op der gat zit, dus veel reputatie is er niet te redden. ...
Twee vrouwen die op een bankje zitten worden er bij geroepen. Allerlei woorden rollen over de tong, maar we komen er niet achter. Boudien, een van de vrouwen, gaat het aan Simon vragen, want Simon is een rasechte Fries. Ze komt terug met een arm vol dikke boeken: een water- en oeverflora, een Fries-Nederlands woordenboek. Zelfs Simons kennis schiet hier tekort. Er wordt druk begladerd en in verbaasd Fries overlegd.
Zwart zand (uit: Frankrijk, dat ben ik).
Verschenen in 2004
Verhalen over een land dat geen schrijver onverschillig laat. Over verloren liefdes, een recept voor geluk, een drankzuchtige wielrenner met schilderstalent, de verlokkingen van Parijs en de teloorgang van het platteland: zestien auteurs van uitgeverij Wereldbibliotheek over Frankrijk.

Paperback, 128 pagina's
Uitgeverij Wereldbibliotheek
ISBN10: 9028420290
ISBN13: 9789028420298


Online bestellen

Fragment uit Zwart zand.

Het landschap is bezaaid met monumenten van een illuster verleden: middeleeuwse burchten, kastelen op rotsen, Romaanse kapelletjes met muurschilderingen waarvan je de tranen in de ogen schieten. Triomfbogen, thermen, ik moet ze eerder gezien hebben. Hoe kan het dat ik ze niet onthouden heb?
In het theater van Orange klim ik naar de bovenste trede, tot ik op gelijke hoogte sta met keizer Augustus. Ik heb een goede toneelkijker bij me en bespied de fiere gestalte zoals jij ooit de meisjes: openlijk en zonder gêne. Hij is een beetje gehavend, maar biedt dapper weerstand aan de slijtage van de tijd. Ik vermoed zijn lijf nog sterk onder de plooien van zijn kleed. Moeiteloos heft hij zijn hand, een strijder. Onbewogen als jij destijds, en ik ben bereid veel te vergeten.
Aan een boekenstalletje koop ik een vertaling van de gedichten van Petrarca, gebonden in rood kunstleer en goud op snee; strijk neer op een steen bij Fontaine-de-Vaucluse en lees ze onder een groengoud gespikkeld bladerdek dat het mediterrane licht filtert. Mijn voeten bungelen in het kabbelende riviertje dat me zacht gorgelend uitlacht omdat mijn verlangen zo eenvoudig te doorgronden is. Met de klank van jouw stem prevelt het water: Laura, Laura. Ik voel je handen weer op mijn lichaam. Je schaduw schuift tussen mij en de zon.


 
home boeken verhalen
Copyright Simon Schagen & Saskia Kunst ©2018 (alle rechten voorbehouden) Disclaimer