Saskia Kunst   |  home  |  biografie  |  boeken  |  artikelen  |  contact  |  fotografie stichtingzanskar.nl
home biografie
Biografie

Geboren in Rotterdam, groei ik op in Brabant in een gezin met vader, moeder en een oudere zus. Na de basisschool ga ik naar Gymnasium Beekvliet, gelegen in een lommerrijk park, met een Duitse Vleugel waar in de Tweede Wereldoorlog de gijzelaars van Sint Michielsgestel waren ondergebracht. De jaren op school vormen periode waar ik nog altijd met gemengde gevoelens aan terug denk.
Daarna ga ik in Amsterdam studeren. Na enkele jaren kunstgeschiedenis en archeologie aan de UvA slaat twijfel over de juiste keuze toe. Ik gun mezelf een bedenkpauze en ga op reis.
Via perziken plukken in een kibboets in de Negev en de piramides in Egypte beland ik in India en Nepal. De onvergelijkbare schoonheid van het Himalaya gebied; de Aziatische cultuur en religie op het snijvlak van traditie en moderniteit laten me daarna niet meer los.
Terug in Amsterdam besluit ik opnieuw te gaan studeren, ditmaal culturele antropologie. De studie is me op het lijf geschreven en geeft me de gereedschappen om mijn onderzoekende blik meer scherpte te geven. Na mijn afstuderen reis ik vaak naar Azië, ook om groepen reizigers te begeleiden door het Himalayagebergte. Mijn betrokkenheid bij een groepje kinderen uit Zanskar en Ladakh groeit door de jaren zo, dat ik, samen met mijn vriend een deel van het jaar in Noord-India leef in een alternatief gezinsverband. Om de kinderen te ondersteunen richten we in 1999 Stichting Zanskar op. Fascinatie voor culturen in verwarring en mensen aan de rand van de samenleving brengen mij ook naar het Afghanistan van de Taliban. Over die reis schrijf ik mijn eerste boek.

Inmiddels zijn de kinderen in India groter, zitten ze allen op de middelbare school of volgen een vervolgopleiding. Dat betekent dat er minder noodzaak is voor onze aanwezigheid in India.


Sinds 2011 ben ik regelmatig in Burma/Myanmar. Als programma coördinator van het Burma Centrum Nederland organiseer ik, samen met collega’s in Nederland en Burma/Myanmar trainingen en workshops met het doel de overgang naar een democratische samenleving te stimuleren. De rol die de ‘gewone mensen’ spelen in zo’n overgangsproces naar een betere samenleving fascineert me, en we proberen onze programma’s te richten op het bevorderen van burgerparticipatie. Hoewel Burma ver van Nederland verwijderd lijkt, geeft het werk daar me ook inzicht in de Nederlandse verhoudingen en de noodzaak welke samenleving dan ook niet als vanzelfsprekend te nemen.

Na vier non fictie boeken werk ik aan een roman en onderzoek ik de rekbaarheid van taal in korte teksten.
home biografie
Copyright Simon Schagen & Saskia Kunst ©2018 (alle rechten voorbehouden) Disclaimer